sâmbătă, 27 octombrie 2012

Povestea primului meu maraton oficial (şi internaţional în acelaşi timp). Budapest Maraton 2012

Povestea primului meu maraton oficial (şi internaţional în acelaşi timp). Budapest Maraton 2012

Vă povesteam aici despre primului meu semimaraton oficial şi cât de greu mi-a fost. Mergând pe ideea "ce nu te omoară te face mai puternic", acum voi povesti despre primul meu maraton oficial care întâmplător a fost şi unul internaţional, Budapest International Marathon de pe data de 7 Octombrie 2012!

luni, 15 octombrie 2012

Tipurile somatice: ectomorf, mezomorf, endomorf














Acest subiect este relativ simplu dar multă lume nu-l cunoaşte. Îmi propun doar să amintesc de el, citând altă sursă.

După cum observaţi în poza de mai sus, există trei tipuri somatice:

Ectomorful: oase subţiri, de obicei înalt, talie şi umeri înguste, masă musculară şi grăsime puţină. Creşte greu în masă musculară şi forţă. Pierde rapid în greutate, în general din masa musculară.

Mezomorful: oase relativ groase, talie îngustă, umeri laţi, înălţime medie, masă musculară mare, grăsime puţină. Creşte rapid în masă musculară şi forţă. Arde uşor grăsimea, menţinând un strat redus chiar dacă alimentaţia nu este ideală.

Endomorful: oase foarte groase, în special în partea de jos a corpului, talie lată, masă musculară mare, grăsime multă. Creşte rapid în greutate, în special prin acumulare de grasime.

Sursa: http://www.getfit.ro/sanatate/anatomie-fiziologie/tipul-somatic.html

sâmbătă, 13 octombrie 2012

Andrei Gligor până în Sahara pentru nou-nascuţii de la Marie Curie










De când am început să alerg, am descoperit o lume nouă, a oamenilor normali cu calităţi de super-eroi, fără măşti, fără manta. Să analizăm noţiunea de super-erou: Un personaj cu sau fără puteri speciale, care luptă împotriva răului, pentru a-i ajuta şi salva pe alţii. Înţelegând această descriere, vreu să vă prezint un super-erou al zilelor noastre, care vrea să ajute noii născuţi cu probleme ale retinei, pentru a-i salva de la orbire. Este vorba despre Andrei Gligor, un om despre care am aflat recent şi a cărui poveste m-a impresionat. După ce s-a recuperat în urma unei operaţii de menisc la un genunchi, a ales să nu se dea bătut şi a început să alerge. Cu timpul şi-a revenit iar după alergări pe distanţe scurte, a reuşit şi pe distanţe lungi. Până când a conştientizat că este un om norocos, care poate să alerge şi să vadă calea pe care aleargă. În acel moment, alături de Asociatia Inima Copiilor, s-a hotărât să participe la o campanie de strângere a  29.000 de Euro necesari cumpărării unui RetCam pentru Spitalul de copii Marie Curie din Bucureşti. Pentru a înţelege necesitatea acelui aparat, voi cita descrierea de pe pagina sa:

miercuri, 10 octombrie 2012

Dean Karnazes - UltraMarathon Man











Când vine vorba de super eroi, Flash Gordon este doar un personaj imaginar... În schimb, Dean Karnazes este un erou real! A reuşit performanţe greu de imaginat, alergând sute de mile fără oprire sau trasee de mii de mile, împărţite pe zile consecutive de alergare!

vineri, 5 octombrie 2012

A lecture on Ultra Running by Michael Arnstein

Vă atenţionez de la început că trebuie să fiţi cu adevărat pasionaţi de alergare pentru a urmări timp de 1h:15 un om care vorbeşte despre ultra running! Este vorba despre Michael Arnstein, cunoscut şi sub pseudonimul The Fruitarian pentru dieta sa bazată pe... vă las pe voi să ghiciţi pe ce este bazată! :)
El aleargă de mic şi are o experienţă de peste 20 de ani în ultra running, deci este credibil şi merită să fie ascultat! Prezintă clar multe aspecte utile pentru alergare în general, nu doar pentru ultra running, de la alimentaţie, echipament, accesorii, până la latura spirituală!
Vă las în continuare acest video! Vizionare plăcută!

UPDATE: Când am scris acest articol, am uitat să vă spun de citatul pe care-l dă la finalul filmării şi care pe mine m-a ajutat mult: You are better than you think you are, you can do more than you think you can!


joi, 4 octombrie 2012

VO2 Max & Cooper test. Testarea performantei sportive

VO2 Max & Cooper test. Testarea performantei sportive
Sursa foto: sigmacoaching.com
VO2 Max reprezintă cantitatea maximă de oxigen pe care organismul o poate asimila şi folosi în momente de efort intens. Există o strânsă legătură între capacitatea plămânilor de a asimila oxigen şi capacitatea cardio-vasculară de a-l transporta în întreg organismul.
VO2 Max-ul poate fi crescut prin antrenament! Aceasta este explicaţia pentru acele prime tentative de alergare când simţiţi că vă sufocaţi iar ulterior, după câteva luni de antrenament nu mai aveţi probleme!

marți, 2 octombrie 2012

Man on a Mission (documentar despre alergătorii din Kenya)

Vă recomand acest documentar pentru a înţelege de ce alergătorii din Kenya sunt cei mai buni! În acest scop, Eamonn Coghlan (fost olimpic şi  campion mondial la 5000m) face o vizită în Kenya pentru a studia problema "de la rădăcini"...
Îl puteţi urmări în întregime aici: http://vimeo.com/33808532
Vizionare plăcută! :)

luni, 1 octombrie 2012

Spirit of the Marathon (film)

Pe 7 Octombrie 2012 voi particpa la Maratonul Internaţional de la Budapesta! Zilele acestea mi-am propus să intru în spiritul maratonului şi nu puteam face mai bine acest lucru decât urmărind filmul Spirit of the Marathon... A reuşit să mă atingă emoţional încă din primele 12 secunde, prin expresia "Sometimes the moments that challenge us the most, define us."

Este un film apărut în 2007 care descrie pregătirea şi participarea unor alergători la Maratonul din Chicago. Este vorba despre două elite, Deena Kastor (multiple recorduri şi medalia de bronz în 2004 la Olimpiada de la Atena) şi Daniel Njenga (un kenyan care încearcă să depăşească drama de a termina mereu pe locurile 2 - 3) şi câţiva amatori, trei indivizi şi un cuplu, cu poveşti extraordinare de viaţă... O femeie care participă la primul ei maraton, alta care adună fonduri pentru orfelinatul unde şi-a petrecut copilăria, un om în vârstă care aleragă împreună cu fiica sa şi un cuplu soţ-soţie care şi-ar fi dorit să alerge împreună la acel maraton.

Recomandări